top of page

Zanimljivosti 

 

Srima je turističko naselje Šibenskog primorja  i sastavni dio je turističkog grada Vodice  koji je dobitnik mnogobrojnih turističkih priznanja kao što su „turistički cvijet“ koji se daje mjestima sa posebno atraktivnom turističkom ponudom ! Srima je i   ribarsko dalmatinsko mjesto    okružena  je sa mnogobrojnim otocima a najbliži joj je zeleni  otok Prvić sa prekrasnim plažama  i udaljen je svega 10 minuta vožnjom brodom, u blizini su joj dva vrlo posjećena Nacinalna parka Krka i Kornati  (20 km)grad Šibenik sa svojom kulturnom znamenitostima udaljen je od Srime (10 km).

Srima ima čisto more, pješčane  duge duge plaže, borovu šumu uz plažu,duge duge šetnice uz more koje vode do centra  grada Vodica. Plaćanjem  ima mogućnost plovidbe po obližnjim otocima kao i organizirati izlete u Nacionalne parkove Krka i Kornati, u blizini je i Nacionalni park Paklenica,egzotično Vransko jezero koji obiluje sa bujnom prirodom!

Šibenik

 Nacionalni park Krka

 Šibenik je srednjedalmatinski grad smješten na samoj obali mora  u slikovitom, razvedenom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših hrvatskih kraških rijeka.

Prometni položaj grada Šibenika je izuzetno značajan jer dobre prometne veze omogućuju kvalitetnu povezanost s okolnim područjima Okosnica je Jadranska turistička cesta s odvojcima do Drniša (33km) i Knina (55km) te dalje u unutrašnjost Hrvatske. 

 Jedan od zaštitnih znakova grada Šibenika je katedrala sv. Jakova koja se nalazi u starom dijelu grada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luka, koju s otvorenim morem povezuje Kanal sv. Ante, stoljećima je pokretač razvoja pomorstva, trgovine i svekolikoga gospodarskog uzleta grada. Na ulazu u kanal smještena je najznačajnija renesansna tvrđava na istočnoj obali Jadrana – tvrđava sv. Nikole. Ona je zajedno tvrđavama sv. Mihovila, sv. Ivana i Šubićevac koje okružuju grad, simbol stoljetne povijesti  Šibenika.

 

Sa svojom bogatom povijesti, Šibenik je mjesto koje bi svaki gost trebao posjetiti.

 

Krka je sedmi nacionalni park u Hrvatskoj poznat po velikom broju jezera i slapova. Dobio je ime po rijeci Krki koja je dio parka. Nacionalni park je lociran u središnjoj Dalmacijinizvodno od Miljevaca, a samo par kilometara sjeveroistočno od grada Šibenika.

 

Krka obiluje biljnim i životinjskim vrstama.

Značajka slapova u nacionalnom parku Krka jest ta da imaju manje vode ljeti.  

 

Skradinski buk je najljepši slap Nacionalnog parka, kojeg turisti najviše posjećuju. 

Visovac je otočić koji se nalazi na istoimenom jezeru, o kojem se brinu franjevački svećenici.

 

U NP Krka izleti su organizirani ili individualni, te se mogu razgledati brodićem ili samostalno.

 

 

 

Nacionalni park 

Kornati

 

Nacionalni park Kornati nalazi se zapadno od Šibenika, u srednjoj Dalmaciji. Nacionalnim parkom proglašen je 1980. godine, te je tada stavljen pod zaštitu. Obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Okomite litice "krune" kornatskih otoka okrenute prema otvorenom moru najpopularniji su fenomen ovoga parka. One su i staništa rijetkih vrsta.

 

 

 

U parku postoje brojni ugostiteljski objekti koji gostima pružaju vrhunske usluge, naročito riblje specijalitete Jadranskog mora.

 

Posjetiteljima je dozvoljeno kretanje unutar cijelog parka, osim područja oko otoka Purare i hridi Male Purare i Volića koje je proglašeno zonom posebne zaštite. Tijekom ljetne sezone, svakodnevno su organizirani izleti po cijelom Nacionalnom parku, a gosti ga mogu razgledavati i individualno.

bottom of page